Reglement

Toelatingsvoorwaarden

  • Je moet tussen 1 januari 2018 en 30 juni 2019 tot doctor zijn geproclameerd aan een Vlaamse universiteit. Dat wil zeggen dat je jouw doctoraat in die periode succesvol publiekelijk hebt verdedigd. Deelnemers uit alle wetenschappelijke domeinen zijn welkom.
  • Je moet je vloeiend kunnen uitdrukken in het Nederlands, dit zowel in schrijf- als spreektaal.
  • Je moet beschikbaar zijn op volgende data:
    • De mediatraining op 6 & 7 september én 20 & 21 september
    • De halve finale op 24 september en de finale op 3 oktober

INSCHRIJVING

Jouw inschrijving moet uiterlijk 30 juni gebeuren via het online registratieformulier (vanaf 23 april online) en is enkel geldig indien ze het volgende bevat:

  • Een korte bio en motivatie
  • Jouw CV en wetenschappelijke track record (inclusief publicaties, voordrachten en evt. prijzen)
  • Een populariserend artikel over jouw doctoraatsthesis van max. 1.000 woorden

Selectie

De eerste selectie gebeurt door een tienkoppige jury (bestaande uit leden van de Jonge Academie en wetenschapsjournalisten) op basis van de wetenschappelijk CV’s, motivaties en de populariserende artikels. De jury zal 16 kandidaten selecteren die een toegangsticket krijgen voor de mediaschool. Bij die selectie wordt gestreefd naar een evenwichtige representatie op het vlak van gender, universiteit en onderzoeksdomeinen. Zo mikken we op kandidaten uit de natuurwetenschappen, de medische wetenschappen, de techn(olog)ische wetenschappen, de sociale wetenschappen en de geesteswetenschappen.

Deelnemers krijgen in de week van 26 augustus persoonlijk te horen of ze geselecteerd werden voor de mediaschool.

Mediaschool

De mediaschool zal vier dagen in beslag nemen en wordt gespreid over twee weekends in september, nl. vrijdag 6 & zaterdag 7 september én vrijdag 20 & zaterdag 21 september 2019. De 16 deelnemers krijgen er training in o.a. populariseren schrijven, presentatietechnieken, digital storytelling, visualisatie en camera- en interviewtraining. Na het eerste weekend krijgen de deelnemers de opdracht om tegen het tweede weekend (uiterlijk 18 september) een populariserend artikel voor te leggen. Op dinsdagavond 24 september zullen de 16 deelnemers een presentatie moeten brengen voor een jury van vijf. Op basis van beide opdrachten zal deze jury beslissen welke 8 deelnemers doorstromen naar de finale.

De 16 deelnemers moeten elke sessie bijwonen om kans te maken om door te stoten naar de finale.

Finale

De finale vindt plaats op woensdagavond 3 oktober in Antwerpen. Het event staat open voor publiek en wordt gelivestreamd.  

• Elke finalist krijgt drie minuten om zijn of haar doctoraatsthesis in het Nederlands uit de doeken te doen
• Het is daarbij toegestaan om een presentatie en/of attributen (die de finalisten zelf op het podium kunnen dragen) te gebruiken (let wel: finalisten krijgen geen extra tijd om attributen op te zetten)

Een jury van 4 personen zal de pres(en)taties beoordelen op inhoud, helderheid en présence en een top 3 aanduiden. De winnaar ontvangt een voucher t.w.v. 5.000 euro voor een opleiding naar keuze aan de Vlerick Business School. Daarnaast geven mediapartners Canvas, De Morgen en Eos ook het publiek een stem in het aanduiden van een publiekswinnaar. Hij of zij mag rekenen op redactionele aandacht voor zijn of haar onderzoek in De Morgen en Eos Magazine. Zowel de winnaar als de publiekswinnaar krijgen ook een ticket om een college te geven bij de Universiteit van Vlaanderen.

Waarom deelnemen aan de Vlaamse PhD Cup? Laat je overtuigen door de deelnemers van de vorige editie. 

Katrien BenhalimaKatrien Benhalima – endocrinologe (UZ Leuven)
PhD in de Medische Wetenschappen
 

De PhD Cup hielp mij om uit mijn comfortzone te treden en heeft mij geleerd dat elk onderzoek (hoe moeilijk ook) in een boeiende pitch van 3 minuten kan gebracht worden. De wedstrijd is ook een heel fijne manier om je onderzoek naar een breed publiek te kunnen vertalen en je krijgt hierbij een zeer groot klankbord. Ik kan nu gemakkelijk een opiniestuk schrijven over mijn onderzoek op basis van de tips die we tijdens de trainingen hebben gekregen.

Voor mij was de PhD Cup ook een moment waarbij ik heel veel steun kreeg van alle mede-onderzoekers van mijn project. Ik sleepte bovendien de publieksprijs van de PhD Cup in de wacht. Dat was niet alleen een fijne erkenning, maar het gaf me bovendien ook de kans om mijn onderzoek uit de doeken te doen in een videocollege bij de Universiteit van Vlaanderen.
 


Lode Daelemans – materiaalkundige (UGent)
PhD in Ingenieurswetenschappen – TextielkundeLode Daelemans

 

De Vlaamse PhD Cup is veel meer dan een wedstrijd. Tijdens de mediatraining krijg je enorm waardevolle tools aangereikt om op een “andere manier” over jouw onderzoek te communiceren. Hoewel de kern van de mediatraining gericht is op heldere communicatie voor een breed publiek, zijn dezelfde tools bijna 1-op-1 bruikbaar in een academische setting. Mijn presentaties, beursapplicaties, onderzoeksvoorstellen, … zijn allemaal enorm verbeterd dankzij de Vlaamse PhD Cup. Daarnaast is het ook gewoon enorm leuk om eindelijk jouw “moeilijke” onderzoeksgebied te vertellen op een manier die vrienden, familie en collega’s boeiend vinden. Nu – een half jaar later – gebruik ik deze tools nog dagelijks en hebben ze me al veel kansen bezorgd. Waar ik initieel meedeed omdat het me een fijne ervaring leek, ben ik er nu 100% van overtuigd dat dit me een betere wetenschapper heeft gemaakt en zou ik iedereen ten zeerste aanraden om zich in te schrijven! 

 


 

Jolien FaesJolien Faes – taalkundige (UAntwerpen)
PhD in Taalkunde
 

De PhD Cup is een unieke, leerrijke en heel erg fijne ervaring. Je krijgt training van de beste professionals om je de wondere wereld van wetenschapscommunicatie en storytelling helemaal eigen te maken. De mediatraining daagt je uit om de kern en het waarom van je onderzoek te doorgronden. Je leert door de ogen van de ander te kijken en wordt verplicht uit je comfortzone te stappen. Het mooie? De PhD Cup beleef je samen met collega-onderzoekers, waarbij iedereen dezelfde issues heeft, elkaar helpt, feedback geeft en motiveert. Het is eigenlijk geen wedstrijd; het is een gezamenlijke overwinning.

Je wordt écht door die communicatiemicrobe gebeten. En, je krijgt de tools om dat ook effectief te doen. De PhD Cup geeft je een rugzak aan ervaringen die ook een enorm pluspunt zijn voor je onderzoek en onderwijs.

 


Julie JacobsJulie Jacobs – kankeronderzoekster (UAntwerpen)
PhD in Biomedische Wetenschappen

 

De PhD Cup is de perfecte wedstrijd om je onderzoek eindelijk eens naar het grote publiek te brengen. Je leert je eigen onderzoek op een heel andere manier bekijken en de mediatraining leert je alle kneepjes van het vak om zelf met wetenschapscommunicatie verder te gaan. Het heeft veel deuren voor mij geopend en ik zou het onmiddellijk opnieuw doen